آشنایی با مواد و روشهای تصفیه آب
فیلتر ممبران MEMBRANE در دستگاههای تصفیه آب RO ، قلب سیستم است . تقریبا میتوان گفت تمام کار تصفیه آب ، به عهده این فیلتر است . در واقع میتوان گفت که کار اصلی تصفیه اب ، توسط این فیلتر انجام میشود و بقیه فیلترها و اجزاء ، در تلاش هستند که این فیلتر در بهینه ترین حالت کار خود را انجام دهد . تکنولوژی ساخت این فیلتر بسیار بالاست و همچنین نوع عملکرد آن ، با بقیه فیلترها متفاوت است . در واقع این فیلتر ، یک فیلتر نیست . بلکه یک المان یا قطعه است که مقداری آب خالص را از دل آب معمولی بیرون می کشد . تصور اینکه این فیلتر مثل یک توری یا آشغالگیر عمل میکند ، یک تصور عامیانه و اشتباه است .
ممبران دارای شرایط کاری و عملکردی خاصی است که در اینجا ، به بیان آنها میپردازیم
1 - آبی ه وارد هوزینگ این المان میشود ، باید دارای فشار مناسبی باشد که کمپانی سازنده آنرا بیان میکند . به عنوان مثال ، ممبران خانگی نیاز به فشار در محدوده 50 الی 150PSI دارد و المان های صنعتی لبشور به فشار در محدوده 225 الی 600PSI و المان های صنعتی دریایی به فشار در محدوده 900 الی 1200PSI دارند .
2 - آبی که به درون هوزینگ این المان وارد میشود ، باید با نرخ مشخص عبور کند و نمی تواند در آنجا متوقف بماند تا تصفیه شود . در واقع این آب ، همان پساب یا آب فاضلاب است .مقدار این پساب را کمپانی سازنده مشخص میکند و محاسبات نیز دارد . به عنوان مثال در دستگاههای خانگی ، اگر از ممبران با ظرفیت 50 گالن استفاده کنید ، میزان پساب باید 300 میلی لیتر در دقیقه باشد و در صورتی که از ممبران با ظرفیت 75 گالن استفاده کنید ، میزان پساب باید 400 میلی لیتر در دقیقه باشد .
3 - ممبرانها بسیار حساس به کلر هستند و آبی که به آنها میرسد ، نباید کلر داشته باشد و یا میزان آن بسیار کم باشد . میزان حداکثر کلر را کمپانی سازنده معرفی میکند . به عنوان مثال برای ممبران 4 اینچ BW30-4040 از کمپانی FILMTEC ، میزان آن حداکثر 0.1ppm است . فیلترهای کربن فعال ، توانایی حذف کلر را دارند به همین دلیل ، در اکثر مواقع میبینید که آب ، قبل از ورود به هوزینگ ممبران ، از فیلترهای کربن فعال عبور می کند تا کلر آن به طور کامل ، از بین برود . در دستگاههای تصفیه آب خانگی ، فیلتر شماره 2 و 3 ، کربن هستند .
4 - ممبرانها دارای لایه های بسیار ریز و روزنه های بسیار ریزی هستند . آبی که وارد هوزینگ آنها میشود ، باید تا حد ممکن عاری از ذرات معلق باشد . به همین دلیل میبینیم همواره قبل از ممبرانها ، آب از فیلترهای الیافی و فیلترهای شنی عبور می کند . همچنین آب باید عاری از عوامل میکروبی باشد و سطح بالای میکروارگانیسم ها ، سبب گرفتگی سطح ممبران و مسدود شدن روزنه ها خواهد شد .
5- از آنجا که آب دارای رسوب و درات معلق ریز است ، بهتر است موادی به آب تزریق شود تا از ایجاد رسوب بر روی سطح ممبران ، ممانعت به عمل آید . به همین منظور ، به آب قبل از ورود به هوزینگ ممبران ، آنتی اسکلانت تزریق میشود . البته در دستگاههای تصفیه آب خانگی ، این امر کمتر دیده میشود و بیشتر از فیلترهای محافظ ممبران الیافی یا مغناطیسی استفاده می شود .
6 - آبی که وارد هوزینگ ممبران میشود ، باید از نظر PH ، در رنج مشخص باشد که کمپانی سازنده ذکر میکند . اگرمیزان PH آب ، کمتر یا بیشتر از مقدار مشخص شده باشد ، غشاء ممبران خیلی زود خراب میشود . برای ممبران صنعتی 4 اینچ BW30-4040 ، کمپانی FILMTEC این عدد را 2 الی 11 بیان کرده است . معولا آبها در این رنج هستند .
7- دمای آب ورودی به ممبران نیز یکی دیگر از پارامترهای مهم است . آب ورودی به ممبران باید دمای بین 4 الی 45 درجه سانتیگراد داشته باشد ( محدوده پیشنهادی اکثر شرکت های تولیدکننده ) . دمای بالای آب باعث خرابی زودهنگام ممبران خواهد شد و دمای پایین تر از محدوده مجاز سبب راندمان پایین ممبران و عمر پایین آن خواهد شد .
موارد بالا ، شرایط لازم برای کارکرد ممبرانها هستند که حتما باید در نظر گرفته شود . اگر هر کدام از شرایط بالا وجود نداشته باشد ، ممبران به درستی عمل نخواهد کرد و یا خیلی زود ، خراب خواهد شد . بنابراین در طراحی هر سیستم تصفیه آب RO ، حتما باید به این موارد ، دقت کافی شود .
لطفا سوالات و نظرات خود را با ما و دیگران در میان بگذارید .
دیدگاهها
خیر ممبرانها یا فیلترهای UF شرایط خاصی ندارند و به تنهایی میتوانند مورد استفاده قرار بگیرند .
خسته نباشید
شما میگید که قبل از ممبران باید کلر حذف شود و ذرات ریز هم توسط فیلتر الیاف حذف شود دیگه چه نیازی به ممبران هست؟
وظیفه ممبران ،حذف املاح و یونهای محلول در آب است . به عنوان مثال ، شما یک لیوان را پر از آب کنید ، آیا درون آن چیزی میبینید؟ خیر
آنرا از هزاران فیلتر با دقت 1 میکرون رد کنید که کوچکترین ذرات معلق که حتی با چشم نیز دیده نمی شود رد کنید . سپس این آب را بجوشانید . خواهید دید که مقدار زیادی رسوبات و گچ به شکل سنگ و گل و لای در کف کتری جمع می شود . این املاح بوجود آمده در کف کتری قبلا کجا بودند؟ اینها در آب محلول هستند و با فیلتر معمولی قابل حذف نیستند . زیرا به شکلی ، مولکول های آنها در میان مولکولهای اب قرار گرفته است .
فیلتر ممبران برای حذف چنین یونهایی است . کلسیم ، منیزیم ، نیترات و ...
حتی شوری آب دریا نیز فقط با ممبران قابل حذف است و نه فیلترهای دیگر
ببخشید دستگاه تصفیه اب ما اب تصفیه شد خروجیش خوب ود ولی الان یه چند روزیه ک اب شیرین خروجیش قطع شد بود من شیر برقی و ممبرانش رو باز کردم چک کردم دوباره بستم .یه کم اب میده ولی ب صورت قطره چکانی .امکانش هست ک ممبران نیاز به تعویض داشته باشه دستگاه یکسال میشه کار میکرد
همینجور و بدون بررسی اصلا نمیتوان صحبت کرد . ممکن است مشکل از آداپتور ، پمپ ، کلگی پمپ ، اتصالات و ... باشد . در سایت و در بخش عیبیابی ، موارد زیادی بیان شده است . آنها را کاملا مطالعه کنید و بررسی انجام دهید .
بله دمای پیشنهادی برای ممبرانها معمولا بین 4 الی 45 درجه سانتی گراد می باشد . دمای خارج از این محدوده ممکن است سبب آسیب به ممبران شود و راندمان را کاهش می دهد .
باید اطلاعات فنی یا دیتا شیت ممبران مورد نظر را بررسی کنید . به طور کلی ممبرانها در کاهش جیوه نیز موثر عمل میکنند .
آیا بدی طمع و مزه آب دلیل بر خرابی ممبران است یا خراب در قسمتهای دیگر و در فیلترهای دیگر هم باعث بد شدن مزه آب میشن
اولین چیزی که بعد از مشاهده بدی طعم و مزه آب به ذهن میرسد ، خراب شدن ممبران است . بعد از آن و در صورت درست بودن آن ، میتواند منشا مشکل از نقاط دیگری هم باشد که باید بررسی شود . در سایت در مورد با همه حالات مطالبی وجود دارد .
آیا باید مزه تلخی داشته باشه؟
خیر مزه ملاک نیست و ملاک اعداد نمایش داده شده توسط دستگاههای اندازه گیری است . بسته به نوع فیلتر ممبران و درصد املاحی که حذف میکند و همچنین ترکیب آب ورودی ، ممکن است طعم اب متفاوت باشد . مثلا طبق تجربه ما فیلتر ممبران SEOLINE آب را به نسبت دیگر فیلتر کمتر تلخ میکند یا اصلا تلخ نمیکند .
حتی با کیفیترینشون.
سوال بعدی اینکه حذف چه ماده ای از آب باعث تلخ شدن میشود.
برف خالص است اما تلخ نیست.
کلر از ممبران عبور نمیکند و ممبران آنرا حذف میکند اما کلر شدیدا به ممبران آسیب وارد میکند .
فیلترهای کربنی مرغوب و درجه یک ، تا چند ماه و حتی 1 سال خاصیت جذب کلر را بخوبی خواهند داشت
تلخ شدن آب علت های متفاوتی دارد و بستگی به ترکیب یونی آب و ... دارد . یکی از علتهای شایع آن ، میزان co2 در آب خروجی است زیرا co2 معمولا توسط ممبرانها حذف نمیشود . در ممبرانهای قدرتمند این گاز بیشتر حذف میشود و در نتیجه آب خروجی تلخی کمتر دارد .
کلر برای فیلترهای UF هیچ ضرری و نقشی ندارد .
خروجی اب تصفیه شده از فیلتر ممبران قطره قطره است اما خروجی اب فاضلاب خیلی بیشتره
لطفا راهنمایی بفرمایید
خروجی فاضلاب باید در دقیقه حدود 300 خیلی لیتر باشد و خروجی تصفیه در حدود 130 خیلی لیتر .
اگر خروجی فاضلاب کمتر از 80 میلی لیتر در دقیقه است ، یا ممبران ضعیف شده است و یا فشار پمپ دستگاه مناسب نیست و یا مشکل دیگری دارد دستگاه شما
برای ممبران 100 گالن ، معمولا از درین 550 استفاده میکنند . البته این بستگی به سختی آب و فشار پمپ هم دارد .
فرمول مشخصی ندارد و بستگی به پارامترهای زیادی از جمله فشار پمپ ، سختی آب ، ظرفیت آبدهی ممبران و ... دارد .
این مطلب را در سایت مطالعه کنید
میزان عددی محدودکننده فاضلاب چقدر باید باشد ؟
خب این پارامتر هایی هم که گفتید باید یک معیاری وجود داشته باشه که با اون معیار ها این پارامتر ها کنترل بشن درسته؟
بسیاری مواقع نیاز هست که آنالیز آزمایشگاهی هم انجام شود و معمولا به دلیل هزینه های سنگین ، شرکت تولیدکننده بخشی از آنها را انجام میدهد و در دیتاشیت می آورد .
مثلا برای آبهای بالای TDS هزار بررسی میشود که با دبی X و در فشار Y , بعد از عبور هزار لیتر آب ، چقدر رسوبات روی سطح ایجاد میشود . ممبران بعد از تست به آزمایشگاه فرستاده میشود تا با میکروسکوپ بررسی شود و سپس بر اساس این نتایج ، عددهای پیشنهاد میشود .
فرایند دقیق تعیین مقادیر محدودکننده بسیار پیچیده است .
ماها در استفاده های عادی ، معمولا برای ممبران ۵۰ گالن از محدودکننده ۳۰۰ و برای ممبران ۷۵ گالن از محدوده ۴۰۰ و ... استفاده میکنیم . اگر سختی بالا باشد ، مقدار محدودکننده را ۱۰۰ عدد بالاتر قرار میدهیم به شرط آنکه پمپ با فشار مناسب پشتیبانی کند .