کل مواد جامد معلق (Total suspended solids (TSS یکی از شاخص های مهم برای سنجش کیفیت آب بعد از عمل تصفیه روی آب است .ذرات جامد غیر محلول در آب میتوانند بسیار کوچکتر از میکرون (ذرات کلوییدی) و یا بزرگتر از میکرون باشد .ذرات جامد معلق میتوانند شن ، سنگ ریزه ، گل و لای ، خاک ، جلبک و ... باشند . اگر آب را از یک فیلتر ریز عبور دهیم مواد جامد محلول و نیز مواد کلوییدی از فیلتر عبور میکنند و ذرات جامدی که روی فیلتر باقی میمانند ، همان مواد جامد معلق آب مورد نظر هستند . ذرات بسیار ریز کلوییدی باقیمانده در آب فیلتر شده باعث کدورت و رنگ آب میشوند و البته این ذرات جزء شاخص TSS محاسبه نمیشوند .
برای محاسبه TSS مواد جامد باقی مانده روی فیلتر ظرف در آزمایش فوق را خشک کرده و وزن میکنند که با توجه به وزن نمونه آب، میتوان مقدار مواد معلق را به صورت ppm و یا mg/l بیان کرد .
در آبهای اشامیدنی به علت کیفیت بالا و حساسیت زیاد، ملاک اصلی شاخص TDS میباشد و TSS در این آبها زیاد خود را نشان نمیدهد . از شاخص TSS بیشتر در تصفیه فاضلاب یا آبهایی که هنوز تصفیه نشده و یا در حد پیش تصفیه هستند استفاده میشود . همچنین برای سنجش ذرات معلق در اب، معمولا ملاک عبور نکردن از فیلتر 2 میکرون و از جنس الیاف شیشه می باشد و ذراتی که نتوانند عبور کنند را جامد معلق (SS) مینامند . به همین علت بسیاری از افراد شاخص TSS را به عنوان کل ذرات بزرگتر از 2 میکرون می شناسند .
دیدگاهها
فکر میکنم در اب شهری صفر باشه چون اب شهری خالصه و ذرات بالای میکرون نداره
فیلترهای توری بسیار ریز با اندازه 40 میکرون مناسب شماست .
با این اوصاف ذرات معلق کوچکتر از 2 میکرون که نه محلولند
و نه بالا تر از 2 میکرون، شامل کدام دسته می شن؟
TDS یا TSS؟
این ذرات هیچگاه در دسته TDS قرار نمیگیرند و کلا با ماهیت TDS مطابقت ندارند .
این ذرات نیز به عنوان همان TSS معرفی می شوند و اگر خواستیم آنها را معرفی کنیم ، در کنار علامت TSS ، توضیح یا علامت ویژه قرار میدهیم . البته این کار رایج نیست و ذرات ریزتر از 2 میکرون در عدد TSS به چشم نمی آیند و کسی به آنها اهمیت نمی دهد مگر در مصارف خاص .