هدایت الکتریکی آب (Electrical conductivity) یا کنداکتیویته آب ، معرف قدرت یونی یک محلول برای انتقال جریان برق است . هر چه میزان جریان برق بیشتری از آب عبور کند ، هدایت الکتریکی آب بالاتر است و نشان میدهد که آب دارای یون های بیشتری است . آب خالص به دلیل نداشتن یون ، جریان برق را از خود عبور نمی دهد . واحد هدایت الکتریکی آب مو بر سانتی متر (mho/cm) است که زیمنس نیز گفته میشود . برای بزرگتر شدن و ملموس شدن بهتر این عدد ، آنرا یک میلیون بار کوچک میکنند و از واحد میکرو مو بر سانتی متر (µmho/cm) استفاده میشود که میکروزیمنس نیز به آن گفته می شود . هدایت الکتریکی آب خالص در دمای 25 درجه سلسیوس برابر با 0.056µmho/cm است . هر چه آب دارای یون بیشتری باشد ( املاح ) ، میزان عدد EC بیشتر خواهد بود . مثلا آبهای چشمه های طبیعی EC در محدوده 200 دارند و آب لوله کشی شهری EC در محدوده 700 و آب دریا EC در محدوده 40000 دارد .
شاید همگی ما ازمایش ساده هدایت الکتریکی در دوران مدرسه را انجام داده ایم که مقداری اندکی جریان برق را از آب عبور دادیم و لامپ روشن نشد در حالی که بعد از اضافه شدن نمک به آب لامپ روشن شد و نشان داد که هدایت الکتریکی آب بعد از اضافه شدن نمک به آن ( به دلیل افزایش یونهای محلول در آب) افزایش یافت .
هدایت الکتریکی آب یا EC ، یک پارامتر کلی است و از جزئیات یونها و ترکیب آب چیزی نمیگوید اما با توجه به اندازه گیری بسیار راحت و سریع آن در آبها ، همین عدد کلی نیز اهمیت زیادی پیدا کرده است و با استفاده از آن میتوان یکسری اطلاعات اولیه از آب کسب کرد . مشاهده دستگاه های EC سنج >>> فروش انواع دستگاه تست TDS و EC
رابطه EC و TDS چگونه است ؟
در محلول ها ، یونها جریان برق را منتقل می کنند از این رو EC و TDS رابطه دارد ( TDS یعنی مجموع تمام املاح محلول در آب ) . هر چه میزان EC بیشتر شود ، TDS هم بیشتر خواهد بود و برعکس اما رابطه آنها به صورت خطی نیست ( فرمول ثابتی ندارد ) . در محلولهای رقیق ارتباط این 2 پارامتر به صورت TDS=0.5 EC است . رابطه بین TDS و EC برای هر نمونه آب فرق دارد و به غلظت و نوع ناخالصی های موجود در آب بستگی دارد . این رابطه برای بسیاری از آبهای شهری به صورت TDS=0.55 EC میباشد . برای آبهای سطحی و چاهها (آب نهری) و هدایت الکتریکی ویژه (FC) میتوان از رابطه (TDSPPM = EC(µs/Cm) × (0.63~0.7 استفاده کرد و همچنین برای ابهای صنعتی از رابطه (TDSPPM = EC(µs/Cm) × (~0.9 استفاده نمود . هرچه میزان EC آب بیشتر باشد ، ضریب تبدیلی به 1 نزدیک تر خواهد شد و حتی وقتی EC از 20000 بالاتر می رود ، مقدار ضریب از عدد 1 بیشتر میشود . دلیل آن این است که تجمع بالای یونها در آب بر یکدیگر اثر منفی گذاشته و عملا برخی یونها نقشی ایفا نمیکنند در صورتیکه در محاسبه TDS ، موثر هستند . همچنین آب فوق خالص به آبهای خالص تر از آب مقطر که هدایت الکتریکی آنها کمتر از ۲ میکرو زیمنس بر سانتیمتر باشد اطلاق میشود . در استانداردهای جهانی و همچنین سایت های معتبر زیادی جداولی تهیه شده که برای تبدیل این واحدها به هم به میزان دقیق ، میتوان از انها استفاده کرد .
یک نمونه از جداول برای دمای ثابت 25C را در زیر مشاهده مینمایید که برای آبهای با EC مختلف ، ضریب تبدیلی به TDS را پیشنهاد میکند .
اهمیت این 2 پارامتر در این است که سرعت خورندگی آب در شرایط یکسان با افزایش EC افزایش میابد و نیز با افزایش هدایت الکتریکی آب ، درجه یونیزاسیون نمک های آب کاهش می یابد .
دیدگاهها
با سلام
خیر نرم افزاری جامعی وجود نداره چون پارامترهای متغییر زیادی وجود دارند و بعضی از اونها تابع عوامل محیطی هست و همچنین هر آب دارای ترکیبات یونی مخصوص به خودش هست ، بنابراین نمیشه به طور دقیق مشخص کرد ولی به صورت حدودی جداولی هست که میشه از اونها استفاده کرد . در اینتزنت جستجو کنید حتما پیدا میکنید .
با سلام
رابطه ای بین EC و PH وجود دارد اما خطی نیست
PH غلظت یون +H میباشد
درحالیکه
EC ناشی از غلظت تمام یونهای محلول در آب میباشد
بنابراین میتوان رابطه ای را در نظر گرفت و در فرایندهای خاص استفاده نمود مثلا میتوان EC را کاهش داد درحالیکه PH ثابت بماند .
آیا برای شبیه سازی فرایند تبادل یون در تصفیه آب نرم افزاری وجود دارد؟؟
آیا دستگاههای تصفیه آب قابلیت پایین آوردن میزان هدایت الکتریکی آب را دارند؟
میزان هدایت الکتریکی اب چاه ما حدود هفت هزار میباشد آیا میتوان با دستگاه تصفیه این میزان را پایین آورد؟
لطفا راهنمایی بفرمایید.ممنون
این آب سختی بسیار پایینی دارد و برای اینکه بدانیم برای آشامیدن مناسب است نیاز به تست ها و فاکتور بیشتری میباشد همچون آنالیز کلی آب و تست های میکروبی و قارچی و ...
آب مطلوب باید EC در محدوده 100 تا 250 داشته باشد .
از آب فوق شاید بتوان در مواقع ضروری استفاده کرد ولی برای استفاده روزانه مناسب نیست .